Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Där gick han igenom” – Erik Roman som var med när en person gick genom isen på Djursjön utanför Leksand ger tips om hur du håller dig säker på isen. Foto: Lotta Olin/SVT

Lista: Svaga vårisar i Dalarna – så håller du dig säker när du fiskar

Publicerad

Det omväxlande vädret har gjort att risken för svaga isar har ökat. Nu uppmanar flera räddningstjänster till försiktighet.

Bra utrustning som isdubbar, räddningslina och flythjälp är viktigt att ha med sig för den som vill ta sig ut på isen, liksom att vara minst två i sällskapet.

2023 dog 73 personer i drunkningsolyckor i Sverige enligt Svenska livräddningssällskapet.

Gick igenom isen

En av dem som sett vad svag is kan leda till är Erik Roman, som fiskade för ett par veckor sedan i Djura i närheten av Leksand när en person gick genom isen.

– Vi var här förra veckan och fiskade jag och några kompisar. Då hade vi en kille med från Uganda och han hade aldrig varit på isen förut. Han gick igenom isen.

Vad gjorde han för fel?

– Han gick nära en sten och skulle kika lite på den, och där brast det ju.

Mannen kunde ta sig upp med hjälp av isdubbar.

– Den här tiden på året är det lurigt, även om det är kalla nätter. Isarna börjar bli opålitliga och läget kan förändras fort. Jag vill uppmana till stor försiktighet, säger Stefan Fröbom, vakthavande befäl på räddningstjänsten Dala Mitt.

Även räddningstjänsten i Rättvik har gått ut med en varning för svaga isar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.