Astrid Walles-Granberg på Livsmedelsverket berättar varför insekter nu får säljas som mat. Foto: Hannes Forssell/SVT

Livsmedelsverkets varning: Skaldjursallergiker reagerar ofta på mjölmask

Uppdaterad
Publicerad

En dom i EU-domstolen gör att det nu är tillåtet att sälja insekter som mat i hela EU. Livsmedelsverket varnar dock för att skaldjursallergiker bör vara försiktiga.

– Det är en dom som talar om hur en tidigare lagstiftning ska tolkas, säger Astrid Walles-Granberg, rådgivare på Livsmedelsverket.

Hör Astrid Walles-Granberg berätta om varför insekter nu godkänts som mat i EU och varför skaldjursallergiker bör vara försiktiga.

Kött, vegetariskt eller mjölmaskar – vad vill du äta i framtiden?

Pinnat inlägg

Välkommen till vår chatt om framtidens mat! Berätta här vad du tänker om framtidens mat. Kan du tänka dig att använda mjöl gjort på larver? Avstår du kött eller planerar du att äta mer vegetariskt? Eller tänker du kanske fortsätta att äta precis som idag?

sten berglund • vart fan är vi på väg sverige vi är väl inga fåglar eller snart ska vi väl börja äta fladdermös och ormar som i kina

Martin Strid • Jag har ätit över 15000 syrsor sen 2016 och har aldrig varit i bättre form. Köpte från ett svensk/danskt bolag som gör bars och knäckebröd. Inga konstigheter.

Maja • Jaaaa självklart! En hållbar, miljövänlig och cruelty free alternativ proteinkälla. Har väntat på detta. Kan behöva trappas upp för att accepteras och tolereras dock.

Adam • Jag kan definitivt äta insekter! Miljövänligt och proteinrik mat som vi behöver börja äta för planetens framtid!

Filip Nilsson • Tycker det här är ett bra beslut, ser fram emot att testa. Det skadar ju inte att ha en billig och lättodlad proteinkälla speciellt när man kan odla det i lägenheten. Hoppas de lanserar varan med lite goda recept också så det blir enklare att tillaga.

Johan Mora • Det är hälsosamt med bra protein, för framtiden och miljön. bra sattsning för framtiden.

Johan från Mora • Vilket kräset land vi bor i, tror ni att vi kan käka kött hela tiden och förstöra miljön, vi måste anpassa oss till verkligheten och ärdna matvanor som är miljövänligt, hälsosamt och nyttigt.

Vad mycket gnäll! • Jag kommer definitivt att börja äta insekter ibland istället för rött/vitt kött. Bra för ekonomin, hälsan och miljön. Dessutom får man i sig protein och en riktig mättnadskänsla. Den svåraste biten blir att ta sig över det rent psykologiska hindret och vänja sig.

Maria • Tack för ditt svar. Det var mycket viktig information för mig och andra med allergier. På livsmedelsverkets sida som du länkar till skriver de att kvalster (damm) och skaldjur har samma panallergen som insekter.
Kommer fler insekter att godkännas som livsmedel? Listan kommer att utökas?

Det bästa är att ringa till Livsmedelsverket och fråga någon som är expert på området.

Här är deras kontaktuppgifter: https://www.livsmedelsforetagen.se/om-livsmedelsforetagen/kontakt/

Sten Berglund • Maskar är ingen mat det är väl inte så ont om kött

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.