”Får jag bara ett jobb då stannar jag” – Hör Hayat Darwish om att bo i Ludvika och betydelsen av ett jobb. Foto: Bodil Ljungberg, SVT

”Ludvika är en bra stad men det finns inga jobb” – Hayat drömmer om ett fast arbete

Uppdaterad
Publicerad

När Hayat och hennes familj fick möjlighet att välja ett eget boende så blev det till slut i Ludvika de hamnade. Och de är inte ensamma, kommunen finns med på tio i topplistan över de platser dit många av flyktingarna som kom 2015 valt att flytta.

– Vi har det bra här, det är bra skolor och jag gillar att det är en mindre stad utan så mycket folk, men vi har bara tillfälliga anställningar jag och min man, säger Hayat Darwish som har kämpat hårt med svenska och körkort för att kunna få ett jobb efter flytten.

Hallsberg i topp

Det är många som har valt Ludvika, men allra mest har Hallsberg i Örebro län ökat sin andel flyktingar som kom till Sverige 2015. Kommunen tog då emot 133 personer. 2019 bodde ytterligare 251 stycken i kommunen, det är en ökning med 89 procent, därefter kommer Nora i samma län med en ökning på 73 procent och Kungsör i Västmanland där ökningen är 64 procent.

Fem år efter flyktingkrisen

Många tomma lägenheter

Ludvika kommun hittar vi på en delad tiondeplats i landet tillsammans med Tranås i Jönköpings län har man en ökning med 43 procent. Och anledningen till att kommunen är attraktiv handlar i första hand om tillgången på bostäder, som finns i långt större utsträckning än jobben.

– Min dröm är att få en fast anställning, då skaffar vi ett hus här och bor kvar, säger Hayat Darwish.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fem år efter flyktingkrisen

Mer i ämnet