Lugn natt för brandbekämparna i Trängslet

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten vittnar om en lugn natt vid skogsbranden i Älvdalen. Även om räddningspersonalen kan jobba på enligt plan är läget fortsatt ansträngt och branden på skjutfältet kan ännu inte bekämpas på grund av explosionsrisken.

Gårdagen var en bra dag för brandbekämparna vid storbranden vid Trängslet i Älvdalen. Natten har varit lugn och räddningschefen Johan Szymanski ser positivt på det fortsatta arbetet under dagen.

– Gårdagen var bra, vi hade vindar som var till vår fördel. Natten har också varit lugn, det har brunnit men vi har kunnat hantera det så branden är forsatt inom begränsningslinjerna.

Skogsbranden i Trängslet

Åskoväder oroar

Under dagen ser väderprognosen ut ungefär som igår med hög luftfuktighet och svag vind.

– Det är positivt. Det kommer in någon sorts åskoväder som kan ställa till det, men det känns som att den här dagen blir som den igår och kommer vara förhållandevis lugn, säger Johan Szymanski.

”Naturen får släcka själv”

Vid lunchtid meddelar räddningstjänsten att det fortfarande är många småbränder och en större brand mot östra sidan av skjutfältet. Den större branden ligger inom det området där räddningspersonalen inte kan gå in och brandbekämpa på grund av risken för explosion av den odetonerade ammunitionen.

Därför får naturen släcka den själv i nuläget, men om branden skulle bryta igenom begränsningslinjerna i målområdet finns där personal på plats som är beredda att bekämpa den.

Evakuerade återvände hem

Igår meddelade Johan Szymanski att boende i området mellan Trängslets skjutfält och Lillhärdalsvägen från Kryptjärn till Haftorsbygget kunde återvända hem.

– Vi bedömde att risken för att branden skulle komma, just nu iallafall, är väldigt låg så vi ansåg att vi kunde släppa på den avspärrningen och vad jag förstår så har det tagits emot väldigt väl, säger Johan Szymanski.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Trängslet

Mer i ämnet