Foto: SVT

Magasinet i Falun får 9 miljoner av kommunen för kultur

Uppdaterad
Publicerad

Kulturhuset Magasinet i Falun kommer att få ett årligt kommunalt bidrag på 1,8 miljoner kronor de närmaste fem åren. Efter en utredning där ett eventuellt köp av fastigheten jämfördes med en bidragskonstruktion så föll kommunen för det senare alternativet.

Föreningen bakom Magasinet har velat minska sitt ansvar för fastigheten men någon försäljning blev det inte nu. Föreningen skulle då ha fått hyra in sig i lokalerna istället och fått möjlighet att koncentrera sig helt och hållet på den kulturella verksamheten.

– Vi utredde ju frågan och fann att det kunde bli risk för en alltför stark styrning av kulturlivet om kommunen skulle ingått ett avtal. Nu ger vi ett bidrag istället och det blir friare ramar för verksamheten, säger kommunalrådet Joakim Storck (C).

Dessutom ger redan Region Dalarna ett verksamhetsbidrag på 500.000 kronor om året och det här blir en motsvarande konstruktion, menar Storck.

Snart 20 år som kulturscen

Magasinet är från början ett godsmagasin och ligger intill järnvägsstationen centralt i Falun. Det gjordes om till kulturarena 2003 och många stora artister har hållit konserter där. Magasinet har också fungerat som teaterscen och varit hemvist för konstutsällningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.