Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Få snabb koll på miljömålet rikt odlingslandskap och vad som krävs för att uppnå det – följ med när SVT:s reporter tar reda på vad det faktiskt handlar om. Foto: Patrik Boberg/SVT

Mål om rikt odlingslandskap bommas – Länsstyrelsen Dalarna: ”Behöver gå snabbare”

Uppdaterad
Publicerad

Lantbruk som läggs ner och odlingsmark som försvinner, är några saker som hotar det svenska odlingslandskapet. Ett rikt odlingslandskap är ett av de miljömål som Sverige inte lever upp till.

– Den kanske viktigaste ekosystemtjänsten är att odlingslandskapen bidrar med livsmedelsproduktion, säger Viktor Tsiamis på Länsstyrelsen Dalarna.

I dagarna träffas experter och tjänstemän från hela landet i Borlänge för att diskutera Sveriges miljömål – med hållbara landskap i fokus.

Ett av Sveriges 16 miljömål är ett ”rikt odlingslandskap”. Det uppnås inte – varken i Dalarna eller i Sverige som helhet. I Dalarna går dessutom utvecklingen åt fel hål då trenden för att nå målet är negativ.

Klimathopp i Dalarna

– För Dalarna som bara har knappt 3 procent jordbruksmark är det viktigt att häva utvecklingen där åkermark tas ur bruk, och att det finns ekonomiska stöd, säger Viktor Tsiamis, miljömålshandläggare på länsstyrelsen.

Har inte länsstyrelsen ett ansvar för att miljömålen nås?

– Jo, självklart. Det görs många insatser men i för liten skala. Det behöver gå snabbare. Vi på länsstyrelsen jobbar mycket med informationskampanjer. Det finns kurser för lantbrukare bland annat.

Informerar om lokalproducerad mat

Ytterligare en insats Viktor Tsiamis tar upp är informationskampanjen Eko-september.

– Då kommer en jordbrukare och en från länsstyrelsen till olika mataffärer i länet och pratar med folk, ger information och kunskap om vikten av att handla lokalproducerat, säger han.

I videon: Därför är det viktigt med ett rikt odlingslandskap och så ska målet uppnås – få snabb koll på vad miljömålet handlar om och vad som krävs för att uppnå det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimathopp i Dalarna

Mer i ämnet