Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör projektchefen Markus Karlsson. Foto: Torbjörn Påhlman/SVT

Malm under Väsman ska locka investerare

Uppdaterad
Publicerad

Nordic Iron Ore som sedan länge jobbar för att försöka återöppna gruvan i Blötberget strax söder om Ludvika presenterade i veckan en konsultrapport som presenterar olika alternativ för att öka livslängden för gruvan.

En genomförandestudie som presenterades nyligen beräknade gruvans ekonomiska livslängd till 12 år. Den nya studien beskriver ett alternativ där malmen i södra Väsman även nås via en tunnel norrifrån – vilket enligt konsulten skulle skapa goda förutsättningar för prospektering av norra Väsman och förlänga gruvprojektets livslängd.

”Absolut intressant för investerare”

– Det är absolut intressant för investerarna som tittar på våra projekt, säger projektchef Markus Karlsson som konstaterar att Iron Ore också avser att gå vidare med studier av norra Väsman och Håksberget.

Företaget har i flera år jobbat med att få ihop de cirka 2,4 miljarder som man bedömer att det kostar att öppna gruvan i Blötberget på nytt. En summa som Markus Karlsson menar är realistisk att få ihop.

Se mer om det i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer