Avspärrningar vid Orsa rovdjurspark Foto: Torbjörn Påhlman/SVT

Djurskötare avliden efter björnattack

Uppdaterad
Publicerad

En 18-årig djurskötare blev under fredagen attackerad av en björn i Orsa rovdjurspark. Mannen vårdades för sina skador men avled under eftermiddagen. Mannen hade tidigare gjort praktik vid rovdjursparken och var anställd som säsongsarbetare.

Händelsen inträffade vid 10.27 på fredagsförmiddagen.

Djurskötaren var tillsammans med en familj inne i ett hägn som skulle ha varit tomt på djur.

18-årig djurskötare död i björnattack

– Någonting har gått snett när skötaren gått in i inhägnaden, och björnen har på något sätt lyckats ta sig in. Det är en ung brunbjörn som sedan avlivades, säger Anders Blomquist, tf vd för Grönklittsgruppen som driver Orsa rovdjurspark.

LÄS MER: ”Jag tänker på min kollega och hans familj”

Mannen skadades svårt i björnattacken och vårdades på plats för sina skador, men hans liv gick alltså inte att rädda. Vid klockan 13.25 bekräftades att mannen avlidit av skadorna.

– När vi anlände påbörjade vi vård direkt. Ambulans anslöt sedan till vårt räddningsarbete, berättar Peter Bäcke, räddningschef i beredskap vid Mora brandkår.

Besökare bevittnade olyckan

Enligt Sven Brunberg, chef för parken, ska olyckan ha inträffat under en aktivitet där besökare får följa med djurskötare in till en speciell inhägnad. En familj var med i inhägnaden när skötaren attackerades men familjen ska inte ha skadats fysiskt.

– Familjen som var inne med skötaren klättrade ut ur hägnet via staketet när björnen attackerade, säger Brunberg under presskonferensen som hölls på fredagseftermiddagen.

Den 18-åriga mannen var utbildad djurskötare och gjorde tidigare praktik hos rovdjursparken. Nu var han anställd som säsongsarbetare.

Inleder utredning om vållande till annans död

Polisen rubricerar händelsen som ett arbetsmiljöbrott.

– Vi inleder omgående ett utredningsarbete om arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död. Vi kommer att undersöka platsen och även prata med inblandade, säger Alexander Maripuu vid polisen i Dalarna, under presskonferensen.

Man har spärrat av björnparken och flyttat besökare. Djurparken meddelar också via sin facebooksida att de under rådande omständigheter stänger för dagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

18-årig djurskötare död i björnattack

Mer i ämnet