Polishuset spärrades av i maj efter att ett misstänkt farligt föremål hittats utanför personalentrén. Foto: Erica Stenback

Åtalas för sabotage – placerade föremål utanför polishuset i Falun

Uppdaterad
Publicerad

Nu åtalas den man i 40-årsåldern som misstänks för sabotage och försök till sabotage mot polishuset, tingsrätten och häktet i Falun i maj.

Mannen åtalas för sabotage för att han enligt åtalet ska ha placerat vad som uppfattades som ett farligt föremål utanför polishuset i Falun. Polisstationen utrymdes och spärrades av, vilket innebar ett allvarligt hinder för verksamheten i polishuset.

Liknande föremål vid alla platser

Enligt åtalet placerade mannen två dagar senare ut liknande föremål utanför tingsrätten i Falun, vilket resulterade i att även tingsrätten då spärrades av. Eftersom ingen person befunnit sig i tingsrätten vid tillfället bedöms brottet som försök till sabotage.

En knapp vecka senare placerades ett liknande föremål ut utanför häktet. Mannen åtalas även för detta misstänkt för försök till sabotage.

Klottrade på domstolsbyggnad

Utöver dessa tre åtalspunkter åtalas mannen för skadegörelse för att enligt åtalet ha klottrat på fasad och entrédörr till domstolarna vid Kullen 4.

Den åtalade mannen erkänner att han placerat ut föremålet utanför polishuset men förnekar brott. På övriga åtalspunkter förnekar han brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.