Falu tingsrätt. Foto: SVT

Dömdes för 49 våldtäkter mot barn – nu sänks straffet

Publicerad

En man i 20-års åldern från Borlänge kommun blev i våras anhållen misstänkt för grova sexbrott mot barn. Mannen dömdes i tingsrätten men överklagade domen till Svea hovrätt som nu sänkt straffet.

Utredningen som slutligen gjorde att 20-åringen kunde gripas inleddes med ett tips från Interpol. En användare på Darknet bar en tröja som kunde kopplas till en klädkedja i Sverige.

Svenska polisen lyckades identifiera mannen som sedermera dömdes för 49 fall av grov våldtäkt mot barn och 153 fall av grovt sexuellt övergrepp. Övergreppen ska ha begåtts under 1,5 års tid vid tillfällen då mannen var barnvakt till barnet.

Sänkt straff

Mannen uppger att han fått kontakt med en kvinna över nätet som uppmuntrade honom att börja begå övergrepp mot barn. Med tiden började han även sprida barnpornografiska bilder och filmer på Darknet.

Falu tingsrätt dömde mannen till 12 års fängelse i december förra året. Efter att han överklagat domen till Svea hovrätt sänks nu straffet till 7 år och 6 månader, efter beaktande av gärningsmannens ålder vid brotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.