Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Modifierade vapen i garaget. Hemma hos mannen i 35-årsåldern hittades flera vapendelar, enligt polisen. Pistolpipor, AK-47:or, mängder med hylsor, patroner och över 30 cylinderformade bränslefilter – något som polisen misstänker modifierats till ljuddämpare. Foto: Polisen

Man i Falun döms för vapenbrott – hovrätten ändrar domen efter nya bevis

Uppdaterad
Publicerad

En man i 35-årsåldern som tidigare frikändes av Falu tingsrätt, döms nu i Svea hovrätt för grovt vapenbrott efter att bland annat ha modifierat vapen i sitt garage. Påföljden för mannen blir fängelse i 3 år och 10 månader.

Åklagaren har i hovrätten bland annat åberopat nya bevis som rätten tagit ställning till. Bland annat undersökningar från NFC, nationellt forensiskt centrum, och DNA-spår som knyter mannen till vapendelarna i sin källare – men också till vapen som påträffats i en bil.

Enligt uppgift till SVT har det inom polisen funnits en stor irritation över att NFC inte kunde göra alla de efterfrågade undersökningarna redan före rättegången i tingsrätten.

Greps förra sommaren

Förra sommaren greps mannen i Falu kommun och vid husrannsakan upptäckte polisen att mannen troligtvis tillverkade vapen i sitt garage.

Åklagaren valde då att åtala mannen för grovt vapenbrott och förberedelse till vapenbrott.

Bevisningen mot mannen, som bland annat innehöll en mönstrad gardin kopplat till ett annat vapenärende med ett par från Stockholm ett halvår tidigare, ansåg dock Falu tingsrätt inte höll. 35-åringen och paret friades.

Hovrätten ändrar domen

Men utifrån den nya bevisningen, och att hovrätten även tycker att gardinen är tillräcklig bevisning för att knyta 35-åringen till vapenärendet från Stockholm, döms 35-åringen till fängelse.

Även mannen i paret från Stockholm, som också frikändes i tingsrätten, döms för grovt vapenbrott till 3,5 års fänglse. Den mannen kan enligt polisen kopplas till kriminella nätverksmiljöer i Stockholm. Kvinnan frias av hovrätten, liksom i Tingsrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.