Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Undersköterskan Maria Edman om schemaförändringar: ”Jätteroligt att politikerna har lyssnat” Foto: Lotta Olin/SVT

Vårdanställda i Avesta får nytt schema – efter omfattande kritik mot ”hälsoschemat”

Publicerad

Avesta kommun går nu medarbetarna inom vård- och omsorg till mötes och förändrar schemaläggningen. I flera år har medarbetare kritiserat konceptet ”hälsoschema”, som bland annat har inneburit kortare framförhållning.

Den senaste tiden har arbetspassen förlagts med större fokus på att man ska få arbeta geografiskt nära där man bor, snarare än vilken typ av verksamhet som bedrivs där.

Nu har kommunen och facken kommit överens om att byta strategi med start i oktober 2024. Medarbetarna ska i större utsträckning få jobba inom samma typ av verksamhet, även om det kan innebära längre resor till arbetsplatsen.

– Jättebra, det underlättar jättemycket för oss, säger undersköterskan Maria Edman på gruppboendet Framnäs.

I videoklippet högst upp berättar Maria mer om varför hon välkomnar förändringen.

Ska utvärderas med de anställda

Senare i år, i december 2024, ska ett fastare grundschema testas i två pilotområden inom hemtjänst och särskilt boende.

– Det finns också medarbetare som inte har önskat de här förändringarna och vi märker att det finns utmaningar, till exempel med möjligheten att individanpassa schemat fullt ut, säger Elvira Sverkersson, vård- och omsorgschef i Avesta kommun i ett pressmeddelande.

– Vi strävar efter att utvärdera både positiva effekter och utmaningar, fortsätter hon.

I videoklippet här nedanför från 10 april berättade en undersköterska om nackdelarna och riskerna hon såg med de ”resurspass” som finns i verksamheten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det värsta är om man skulle ge fel medicin” – Undersköterska Maria Edman berättar om farhågorna som kommer med de pass som ingår i det så kallade ”hälsoschemat”. Foto: Lotta Olin/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.