Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu ska kommunen ta reda på vad medarbetarna egentligen önskar. ”Det finns många viljor”, säger omsorgschefen Elvira Sverkersson. Foto: SVT

”Många viljor” – Avesta kommun ser över kontroversiellt hälsoschema

Publicerad

Kortare framförhållning, knepiga pass, och demensskötare som hoppar in på hemtjänsten – efter omfattande kritik får anställda i Avesta nu komma till tals i en enkät.

När Avesta kommun införde hälsoschema för personalen inom äldreomsorgen 2021 var syftet att medarbetarna skulle få bättre återhämtning och orka jobba heltid. De anställda har hävdat att det istället blev sämre. Tvisten har pågått i flera års tid.

– Det har lyfts förslag om att gå mot ett fastare grundschema med större förutsägbarhet, så man vet när man kommer jobba framöver. Men det skulle också innebära att det blir mindre möjlighet att påverka schemat. säger omsorgschefen Elvira Sverkersson.

Motstridiga uppgifter

De synpunkter som kommit in tidigare har varit ”motstridiga”, enligt Elvira Sverkersson, och därför behövs en enkät – ett sätt att strukturerat samla in kritik och önskemål.

– Vi har en stor och spretig verksamhet med många medarbetare och många viljor, säger hon.

Enkäten kommer även ta pejl på inställningen till resurspass på andra sorters verksamheter – exempelvis kan de som vanligtvis arbetar med dementa behöva hoppa över till hemtjänsten.

– En del uttrycker en otrygghet kring detta, säger Elvira Sverkersson.

Hälsoschema i Avesta:

Det blev flera förändringar i schemat när Hälsoschemat infördes.

  • Nattpassen mån-fre kortades från tio till nio timmar; det medförde ytterligare ett arbetspass var nionde vecka.
  • Kortare pass på max åtta timmar under dag/kväll har inneburit fler pass och färre hellediga dagar.
  • Schemat läggs åtta veckor framåt och börjar gälla två veckor innan.
  • När scheman tidigare lades på enhetsnivå fanns större möjlighet att påverka sitt schema. I dagsläget är schemaläggningen centraliserad.
  • Till följd av heltidsavtalet finns resurstid som ökar ju fler som väljer att arbeta heltid.
  • Resurspass ligger utanför schemat på den egna enheten och täcker frånvaro på andra arbetsplatser. Detta minskar behovet av vikarier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.