Det var i februari förra året som dödsolyckan inträffade i Hedemora. Foto: Niklas Hagman/TT och Henrik Montgomery/TT

Man omkom när jordmassor rasade i Hedemora – nu inleds rättegången

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen inleds rättegången om arbetsplatsolyckan i Hedemora som inträffade i februari 2018 där en man omkom när jordmassor rasade över honom. Entreprenörens vd åtalas för grovt arbetsmiljöbrott.

En 43-årig man omkom när han hamnade under rasmassor i samband med ett anläggningsarbete i Hedemora i februari 2018. Mannen befann sig fyra meter ner i ett djupt schakt när ena sidan plötsligt rasade och begravde honom.

På tisdagen inleds rättegången i Falu tingsrätt där vd:n hos den entreprenör som utförde arbetet står åtalad för grovt arbetsmiljöbrott.

Man död efter arbetsplatsolycka i Hedemora

Ska inte ha informerat om förhållandena – bedöms som grovt brott

Enligt åtalet hade risken för ras identifierats av Hedemora Energi, men entreprenören som tog över ansvaret för arbetsmiljön följde inte säkerhetsanvisningarna. De som utförde arbetet ska inte ha fått kunskap om riskerna och ingen ska heller ha haft kunskap om förhållandena på platsen och om säkerheten som krävdes för att utföra arbetet.

Brottet bedöms som grovt eftersom arbetet varit riskfyllt och för att han inte vidtagit riskreducerande åtgärder.

Vd:n har förnekat brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Man död efter arbetsplatsolycka i Hedemora

Mer i ämnet