Foto: Anders Wiklund, TT

Man ska ha skrivit falska fakturor för 1,3 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

I samband med att bolag i Borlänge gick i konkurs kom det fram att en man i 45-årsåldern ska ha bokfört falska fakturor för 1,3 miljoner kronor. Nu åtalas mannen för grovt bokföringsbrott och för att ha försvårat skattekontroll.

Åklagaren skriver i åtalet att mannen åsidosatt bolagets bokföringsskyldighet mellan den 1 maj 2014 och den 10 november samma år – den dagen bolaget försattes i konkurs.

De falska fakturorna ska mannen ha upprättat i ett amerikanske bolag och gärningen är att bedöma som grov då beloppet, 1,3 miljoner kronor, anses högt. Åtalet slår också fast att mannen agerat i syfte att undvika skatt.

Mannen, som förnekar brott, åtalas nu vid Falu tingsrätt för grovt bokföringsbrott samt försvårande av skattekontroll. Samtidigt yrkar åklagare på att mannen beläggs med näringsförbud i tre år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.