Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vissa patienter har tur, andra får direkt skadlig behandling” – så säger personal på öppenvårdspsykiatrin i Falun. Verksamhetschefen Kalle Etzells svarar på kritiken.

”Vi söker aktivt upp patienter på listorna” – här bemöter chefen personalens kritik mot vuxenpsykiatrin i Falun

Uppdaterad
Publicerad

Personal på öppenvårdspsykiatrin i Falun menar att det saknas en tydlig bild av väntelistor och att patienter riskeras att tappas bort. Men ansvarig chef håller inte med.

– Så var det då men det är det inte idag. Man tappar inte bort patienter, säger verksamhetschefen Kalle Etzell.

Sommaren 2020 kritiserades öppenvårdspsykiatrin i Falun av Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, för att verksamheten tappat bort patienter i sitt patienthanteringssystem. Något som även personal, som SVT Dalarna nyligen pratat med, menar förekommer.

Köfri vård

Kalle Etzell berättar att att man sedan kritiken från Ivo arbetat med frågan.

– Vi jobbar med det vi kallar köfri vård där vi jobbar aktivt med produktionsplanering. Vi jobbar med att hitta en bättre struktur med inte så många möten, en struktur där vi hellre pratar med patienter än om patienter.

I september lämnade personalen på vuxenpsykiatriska mottagningen i Falun in ett brev till regionledningen där man riktade skarp kritik kring brister i arbetsmiljön.

”Personalen kämpade oerhört”

I brevet larmar personalen om en hög personalomsättning, att 30 personer har sagt upp sig sedan september 2019 och att den vuxenpsykiatriska mottagningen i Falun knappt fungerade längre. 

Har personalomsättningen haft betydelse för vården? 

– Delvis, men framförallt under 2020 då pandemin hade betydelse. Vi lånade ut personal och hade en hel del ny personal. Vi hann inte ställa om riktigt. Det blev inte bra att vi lånade ut personal, säger Kalle Etzell och fortsätter:

– Men det beror inte bara på Corona. Vi hade inte ett bra introduktionstänkande och det fanns heller inte ork i organisationen att lära upp. Personalen kämpade oerhört. De hade fullt upp med att klara dagen. 

I videon ovan: Verksamhetschefen svarar på personalens kritik där de menar att patienter ska ha tur för att få rätt vård och att patienter riskeras att tappas bort.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer