Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”En del får direkt skadlig behandling.” Hör personalens egna vittnesmål i videon ovan. (Vittnesmålen är inlästa.)

”Patienter väntar på insatser som inte finns” – hör personalens vittnesmål inifrån vuxenpsykiatrin i Falun

Uppdaterad
Publicerad

Patienter som inte får den vård de har rätt till och köer till behandlingar som inte finns. Den bilden ger personal på vuxenpsykiatrin i Falun av verksamheten.

Under hösten har flera personer som arbetar inom psykiatrin i Falun hört av sig till SVT Dalarna efter att vi rapporterat om brister i vården. De menar bland annat att det saknas en tydlig bild av väntelistor och att patienter riskeras att tappas bort. 

– Ibland är patienter kvar på väntelistor som inte är aktuella längre, det finns väntelistor som ingen kallar till på grund av personalbrist och därav får patienter vänta på insatser som inte finns, säger en person som jobbar vid mottagningen till SVT Dalarna.

Upphackad vård

Personal som vi pratat med menar att patienter utsätts for en upphackad vård med risk för vårdskador och att de istället för trygghet och stabilitet ständigt möts av nya ansikten. 

– Jag upplever att nuvarande ledning fokuserar mycket på läkemedelbehandling och att samtalsbehandling nedprioriterats, även om detta inte varit en uttalad ambition, säger en i personalen.

Medicin tillfällig behandling

Enligt öppenvårdspsykiatrins verksamhetschef i Falun, Kalle Etzell, ska medicin inte vara den enda behandlingen.  

– Medicin är ju egentligen bara en tillfällig behandling. Vi jobbar varje dag för att patienter ska få sin behandling, säger Kalle Etzell.

”Försöker få bort alla väntelistor”

SVT Dalarna har tidigare berättat om att personal som jobbar inom psykiatrin i Falun i höstas skickade ett öppet brev till regionen där personalen menar att den vuxenpsykiatriska mottagningen i Falun knappt fungerar längre.  

– Vissa grupper har varit tvungna att pausa under pandemin, och då har ju kön stått stilla. Vi försöker få bort alla väntelistor som inte har någon mening, sedan söker vi idag aktivt upp patienterna i de här listorna och ser om det fortfarande är aktuellt, säger Kalle Etzell.

I klippet hör du personalens vittnesmål inifrån verksamheten. De jobbar eller har nyligen jobbat på öppenvårdspsykiatrin i Falun. Personalen vill vara anonyma eftersom de är rädda för repressalier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer