Många kvinnor i Avesta vill lära sig självförsvar

Uppdaterad
Publicerad

I helgen deltog ett 50-tal tjejer i Avesta i en självförsvarskurs för just kvinnor – ett evenemang som arrangören helst skulle vilja slippa anordna.

– Tyvärr behövs det. Många hör av sig till oss och frågar om vi har sådana här kurser. Därför har jag tagit hit Anosh Parvazi från Fighting Against Rape, F.A.R, att hålla i självförsvarskursen. Men jag önskar ju att vi inte skulle behöva ha sådana här kurser, säger Elin Hedberg, tränare Avesta Muay Thai.

Omdiskuterad aktivitet

Självförsvarskurser för kvinnor har genom åren varit omdiskuterat då många menar att man hellre ska lära pojkar och män att inte utsätta kvinnor för våld.

– Jag förstår att man tänker så men när verkligheten ser ut som den gör så behövs tyvärr sådana här kurser. Hellre ha kunskapen och inte behöva den än att behöva den och inte kunna den, säger Anosh Parvazi, instruktör Fighting Against Rape.

Ser en attitydförändring

Arrangörerna tycker ändå att man ser en attitydförändring i samhället så att man i framtiden kanske inte behöver speciella självförsvarskurser för tjejer.

– Jag tror det är en förändring på gång hur vi ser på män och kvinnor att vi är mer jämställda än vi var förut så jag tror på en förändring, säger Elin Hedberg, tränare Avesta Muay Thai.

Titta på klippet ovan och hör varför deltagaren Ida Norling vill lära sig självförsvar. Och hur instruktören Anosh Parvazi tänker kring män och pojkars ansvar i frågan om mäns våld mot kvinnor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.