Dalarna kan bli ledande på insektsmat – miljoner till regionalt projekt

Uppdaterad
Publicerad

Var finns det mat till insekter och hur kan man underlätta gränsöverskridande handel med insektsprodukter? Det ska ett svensk-norskt projekt titta närmare på under de kommande tre åren.

Enligt Sture Ericsson, vd på Dalarna Science Park som håller i projektet, har regionen goda förutsättningar att bli Sverigeledande i insektsbranschen.

– Vi har kompetensen i regionen – vi har företag som just nu håller på att utveckla odlingsmöjligheter, och vi har goda förutsättningar att driva det här framåt, säger Sture Ericsson.

Nio miljoner i budget

Nils Österström som driver ett insektsföretag i Orsa, var den som kom med idén till projektet. Han har tidigare fått hjälp att starta upp sin verksamhet genom företagsinkubatorn i Dalarna Science Park. Han är dock inte delaktig i projektet.

Den totala projektbudgeten är på nio miljoner kronor. Runt två tredjedelar kommer från Europeiska regionala utvecklingsfonden och en tredjedel från norska statliga medel.

Sture Ericsson berättar i klippet vad projektet går ut på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Dalarna
Mer Nyheter