Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Elisabeth Wallgren ordförande vid Kvinnojouren i Säter, om det ökade våldet mot kvinnor, och hur samhället behöver agera. Foto: Johan Lundahl/SVT

Mäns våld mot kvinnor ökar i Dalarna: ”Kvinnor känner sig inte lyssnade på”

Uppdaterad
Publicerad

Våld i nära relationer i Dalarna tycks inte minska, snarare tvärtom. Polisen i länet har från januari till oktober i år redan 17 procent fler inkomna ärenden under samma period 2022. Nu vill Kvinnojouren i Säter lyfta fram konkreta åtgärder för att bekämpa och förebygga mäns våld mot kvinnor i samhället.

– Vi ser att våldet i nära relationer nu ökar över lag. 2018 var det en topp och nu ser vi att det ökar igen, säger Elisabeth Wallgren, ordförande för Kvinnojouren i Säter.

Vad tror du det beror på?

– Det kan vara att allt har blivit dyrare i samhället och att frustrationen blivit högre. Något är det som händer men exakt vad har jag inget riktigt svar på, säger Elisabeth Wallgren.

Viktigt att söka hjälp

På FN:s internationella dag för avskaffandet av mäns våld mot kvinnor bjöd kvinnojouren och ABF i Säter allmänheten till rundabordssamtal. Syftet var att lyfta frågan och informera om vilket stöd kvinnojouren kan bidra med.

– Om man har problem så kan man börja med att kontakta oss så kan vi lotsa vidare. Många kvinnor känner sig inte lyssnade på, men vi lyssnar på alla, säger Elisabeth Wallgren.

Enligt Elisabeth ska man göra en anmälan till polisen och kontakta socialtjänsten men hon menar att Kvinnojouren kan vara första steget för många.

dödligt våld mot kvinnor i sverige

OFFRET OCH FÖRÖVAREN VAR ELLER HADE VARIT I EN PARRELATION

2017: 10 dödade kvinnor

2018: 22 dödade kvinnor

2019: 16 dödade kvinnor

2020: 13 dödade kvinnor

2021: 15 dödade kvinnor

2022: 10 dödade kvinnor

Källa: Jämställdhetsmyndigheten/Brottsförebyggande rådet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.