”Det är lagom avstånd att cykla istället för att ta fram bilen varje gång” – häng med cykelpendlaren Marie ut på 66:an. Foto: Audrey Erath/SVT

Marie cykelpendlar mellan Fagersta och Läsarbo – får längre väg till jobbet efter ombyggnation

Uppdaterad
Publicerad

I två och ett halvt år har Marie Lindström cykelpendlat mellan hemmet i Läsarbo, söder om Söderbärke, och arbetet i Fagersta. Men när den planerade ombyggnationen av riksväg 66 startar om några år är det slutcyklat i den breda vägrenen. I stället blir det grusväg och en omväg till jobbet.

– Jag får se om det påverkar mitt val att cykla, säger hon.

Att 66:an ska mittsepareras och byggas om till 2+1-väg tycker Marie är positivt ur trafiksäkerhetssynpunkt. Men det finns frågetecken hos henne kring alternativet hon hänvisas till som cykelpendlare – mestadels grusvägar.

– Jag har inte riktigt förstått hur pass bra yta det kommer bli på hela sträckan, det kan jag inte läsa ut i planerna, så det återstår väl att se, säger hon.

Får längre resväg

Dessutom kommer hon få en längre väg till jobbet då hon måste runda golfbanan i Fagersta istället för att åka raka vägen fram till Oti-korset som hon gör idag. 

– Jag tycker väl att jag har tillräckligt långt till jobbet som det är idag, men man får väl försöka och se det som att man gör det här lite för motionens skull också. Men att det kommer ta längre tid, det ser jag lite som negativt.

Häng med cykelpendlaren Marie ut på 66:an i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.