Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi kan inte acceptera att marknivån ska höjas med tio meter” – hör grannen till marken där serverhallarna planeras Foto: SVT/Anders Hansson

Marken där Googles serverhallar planeras kan höjas med 10 meter – Horndalsbor överklagar

Uppdaterad
Publicerad

Villaägare som är grannar med platsen i Horndal där Google planerar serverhallar har överklagat det tillstånd som kommunen gett för att schakta och jämna till marken. Enligt tillståndet är det tillåtet att höja marknivån med 10 meter vilket grannarna protesterar mot.

– Kommunen måste kunna kräva att Google anpassar sig till topografin i området på ett bättre sätt. säger Håkan Backhuvud som är ordförande i Horndalbyns samfällighetsförening.

Google har sedan tidigare tillstånd för serverhallarna i Mark- och miljödomstolen, men behöver också tillstånd från kommunen för att bereda marken så att den blir byggbar. Och Horndalbyns samfällighetsförening med sina 24 medlemmar har överklagat.

Google i Horndal

”Onödigt”

Grannarna vänder sig framförallt mot att kommunen gett tillstånd för att höja marken med hela tio meter, något som de menar är onödigt.

– Om man lägger den första av de sex planerade hallarna i nivå med transformatorstationen. Då kommer det inte störa så mycket, säger Håkan Backhuvud.

Kommunen svarar

Men från kommunen säger kommunalrådet Blerta Krenzi (S) att det är beslutat att området är ett industriområde och marken jämnas ut så att det går att bygga på platsen.

Hör mer i klippet om överklagandet och striden som riskerar att försena eller stoppa bygget av serverhallarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Google i Horndal

Mer i ämnet