Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Google har köpt mark i Horndal

Uppdaterad
Publicerad

Avesta kommun bekräftar nu att företaget Google har köpt mark i Horndal utanför Avesta.

”Avesta kommun är mycket stolta och glada att vara utvald ort för Google.”, skriver kommunen på hemsidan.

Kommunen har sålt 109 hektar skogsmark till företaget och efter flera års förhandlingar står det nu klart att det är Google som är köparen.

Området består till stor del av skog men det finns också stora kraftledningar som går genom det, vilket är en viktig förutsättning för den industrietablering som det nu handlar om.

– Det här är en stor investering, en del av en ny basnäring i Sverige, där Sverige har alla förutsättningar att dra in fler investeringar till landet, sa näringsministern Mikael Damberg (S) till SVT Nyheter innan det var känt vilket företag det handlar om.

Bilden är ett montage. Foto: Avesta kommun /SVT grafik

Orsaken till att företaget har valt att bygga i Sverige är, enligt Mikael Damberg, att regeringen har sänkt skatten på el till serverhallar från 29 öre till ett halv öre per kilowattimme. Samtidigt betalade Google, trots mångmiljardintäkter i Sverige, bara sex miljoner kronor i bolagskatt.

– Eftersom vi nu har samma skatt på datacenter som vi har på övrig basindustri så är den direkta skatten på el inte så hög. Däremot så är det ju stora investeringar som görs i Sverige. Det är jobb som skapas, men det är ju också en del av en digital infrastruktur som är viktig, säger Mikael Damberg.

Vi på SVT Nyheter har tidigare berättat att det handlar om upp emot 300 nya jobb i och med etableringen och bygget i Horndal, ett samhälle med drygt 1000 invånare.

LÄS MER: Google: Avesta är en attraktiv plats för oss

LÄS MER: Beslutet: Ja till hemlig markaffär i Horndal

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Google i Horndal

Mer i ämnet