Efter räddningstjänstens tillsyn i arenan och möten med de ansvariga tvingas nu fastighetsägaren åtgärda bristerna. Foto: TT/privat

Megafoner och test av nödutgångar – kraven inför tisdagens Leksandsmatch

Uppdaterad
Publicerad

Minst 16 publikvärdar med megafon och kommunikationsradio ska finnas i Tegera arena på kvällens Leksandsmatch. Det är en åtgärd som räddningstjänsten nu kräver efter att flera brister upptäcktes när brandlarmet gick under en tidigare match.

Nödutgångar som inte gick att öppna, brandlarm som hördes dåligt och brist på personal som hjälpte publiken. Det är några av de saker som Brandkåren Norra Dalarna kritiserar ägaren till arenan, Leksands IF Fastighets AB, för efter händelsen då 7 200 besökare fick utrymma Tegera Arena vid ett brandlarm.

Brandlarmet måste vara högre

Efter räddningstjänstens tillsyn i arenan och möten med de ansvariga tvingas nu fastighetsägaren åtgärda bristerna.

Bland annat hördes brandlarmet dåligt på vissa ställen i arenan, så senast den 15 februari måste fastighetsbolaget se till att ljudet höjs.

Måste testa nödutgångar

Fram tills dess måste de ha publikvärdar utplacerade med megafoner och kommunikationsradio, enligt krav från räddningstjänsten. Det måste ske redan på tisdagskvällen under matchen mellan Leksand och Skellefteå AIK.

”Publikvärdarna ska kunna göra sig hörda och ska kunna meddela publiken om utrymningen” står det i tillsynsföreläggandet.

Bolaget måste också visa att de genomfört test av dörrarna vid utrymningsvägar innan matchen. Brandkåren kommer också att göra stickprovskontroller av dörrarna innan tisdagens match.

I videon: Se bilderna från utrymningen och hör hur klubben jobbar för att det inte ska hända igen vid ett skarpt larm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.