Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Politikerna i regionen går samman för att påverka regeringen och Trafikverket. Foto: Sofie Lind /SVT

Mer pengar till vägarna i länet – annars skrotas Idre-Särnaheden

Publicerad

Regionpolitikerna i länet har nu samma mål – att visa för regeringen och Trafikverket hur viktigt det är att får man mer pengar till samtliga vägprojekt i Dalarna.

– Vi behöver 10 procent mer i budget i vår länsplan annars kan vi inte prioritera alla viktiga sträckor, säger Birgitta Sacredeus (KD), ordförande i den regionala utvecklingsnämnden på Region Dalarna.

Parallellt med varandra ska nu två vägledande planer fattas, en länsplan av Region Dalarna samt en nationell plan av Trafikverket och regeringen.

Vill ha mer pengar

Regionen vill i den nationella planen att etapp två och tre mellan Borlänge och Djurås ska finnas med, samt E16 genom Yttermalung.

Men det finns fler skriande projekt. I länsplanen har det på senaste tiden varit störst debatt om sträckan Idre-Särnaheden eller Fagersta-Smedjebacken ska priorterias.

Oavsett så behövs mer pengar, menar region Dalarna.

Särnaheden-Idre kan väljas bort

Men får man inte till mer pengar, så kommer sträckan som får mest statliga medel – det vill säga vägen mellan Fagersta-Smedjebacken – att med störta sannolikhet att prioriteras av region Dalarna.

– Men än är det inte över, säger Birgitta Sacredeus (KD).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer