Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bengt och Tina Jonsson reser under torsdagen med sin husbil till Våmhus, där de ska fira midsommar. Hör hur deras tankar går kring dagens trafik i Dalarna. Foto: Anders Hellström

Midsommartrafiken i Dalarna: Här är vägarna du bör undvika

Uppdaterad
Publicerad

Midsommar bjuder på några av årets trafiktätaste dagar. Här är vägarna i Dalarna där flest bilister färdas och vägarna som du bör undvika i midsommar.

Enligt Transportstyrelsen dör i snitt sex personer varje år i midsommartrafiken i landet. Midsommarafton och midsommardagen är de dagar då flest dödsolyckor inträffar.

Från Trafikverket rekommenderar man att ta de större vägarna, trots att det kanske är mer trafik där.

– Vi förespråkar mötesfria vägar, det kanske är högre hastigheter, men det finns inte någon risk för frontalkrockar, säger Felicia Danielsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Stress ökar olycksrisken

Att ha gott om tid för sin resa så att det inte blir stressigt är ett annat råd hon ger.

– Blir det stressigt så kan det tas dåliga beslut, vilket ökar olycksrisken.

Polisen i Bergslagen förväntar sig att den största trafikbelastningen i Dalarna kommer att vara kring Leksand på riksväg 70 men också efter riksväg 69 som i Dalarna sträcker sig från Hedemora via Falun till Rättvik.

Vissa vägar i Dalarna är mer olycksdrabbade än andra. Här nedan hittar du de vägar i Dalarna där risken för olyckor är större.

Vägar i Dalarna med förhöjd olycksrisk i midsommar

E16 Gävle-Falun-Malung

50 Örebro-Borlänge

70 Enköping-Borlänge

26 Mariestad-Mora

Källa: Dina Försäkringar/Trafikverket

Vägar i Dalarna med ökad risk för köer i midsommar

50 Örebro-Ludvika

70 Enköping-Siljansbygden

Källa: Dina Försäkringar/Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.