Flygvapnet släppte 270 kilo tung bomb över branden

Publicerad

Under onsdagen släpptes en bomb över Älvdalens skjutfält. Genom att bomba branden ville räddningstjänsten se effekterna av att ta bort syret kring elden, vilket händer när bomben briserar. Anders Persson från flygvapnet berättar hur det gick till.

Begäran till Försvarsmakten kom från räddningsledaren som tillsammans med brandingenjörerna hade en teori om att det skulle vara möjligt att släppa en bomb och därigenom ta bort syret från en viss radie runt bomben.

– Vi bistod räddningsledaren för att veta om det här var ett hjälpmedel för honom att tillgå eller inte, och nu vet vi att det kanske är så, säger Anders Persson.

Det fanns uppgifter om att det tidigare genom åren hade skjutits artilleri när det hade brunnit, då i en mindre skala än branden i Älvdalen, och därför ville man prova med en betydligt kraftigare flygbomb för att se effekterna av den.

Två stycken JAS 39 Gripen flög alltså till Älvdalen för att testa att bomba skjutfältet för att kväva elden.

– Vi fällde en precisionsbomb som heter GBU 49, som träffade den punkten vi skulle träffa, säger Anders Persson.

270 kilo tung

Bomben som släpptes är ungefär tre meter lång, väger cirka 270 kilo och har en sprängverkan på 80 kilo.

– Det är en standardbomb för oss. Det är en precisionsbomb och det var därför vi valde den så att den skulle träffa exakt på den här punkten.

Aldrig hänt förut

Anders Persson känner inte till att flygbombning av det här slaget hittills har genomförts för att släcka en skogsbrand.

– Mig veterligen har det aldrig hänt, jag har aldrig hört talas om att man släppt flygbomber mot skogsbränder, däremot att man skjutit artilleri, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbranden i Trängslet

Mer i ämnet