Unika åtgärden: JAS-plan släpper bomb över brandområdet

Uppdaterad
Publicerad

Nu har räddningschef Johan Szymanski vidtagit en unik åtgärd för att kunna bekämpa branden vid Trängslet: Vid lunchtid på onsdagen släpptes en bomb från ett Jas Gripen-plan över området.

Branden vid Älvdalens skjutfält är inne på sin fjortonde dag och risken för spridning är fortfarande stor. Sedan förra veckan är ett 50-tal personer från militären och Hemvärnet på plats som hjälper till med släckningsarbetet.

Nu har Försvarsmakten alltså dessutom släppt en bomb över det norra brandområdet.

– Det är ett försök att få bort syret från branden, vilket enbart är en möjlighet eftersom branden är på ett militärt skjutfält, säger räddningschef Johan Szymanski.

”Väldigt god verkan”

Han säger att den preliminära bedömningen är att explosionen har haft väldigt god verkan och att delar av branden i skjutfältsområdet har släckts.

– Vi kan också se att bränderna som finns lite längre bort inte har påverkats negativt av bomben, det har alltså inte blivit någon spridning på grund av bombningen.

Krävs okonventionella metoder

Ammunitionen som finns på den del av brandområdet som är i Trängslets skjutfält har hela tiden försvårat läget för släckningsinsatsen, eftersom all räddningspersonal måste hålla ett säkerhetsavstånd på 1 000 meter till området. Vattenbombningen över branden har inte heller haft den effekt man velat ha, så Johan Szymanski säger att bombningen därför varit en sista lösning.

– Vår uppfattning är att branden är unik och med anledning av det måste vi använda okonventionella släckningsmetoder, säger Johan Szymanski.

Han säger också att de utöver bombningen fortfarande ser över möjligheten att använda snö vid begränsningslinjerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Trängslet

Mer i ämnet