Markus Andrén på Tunabyggen uppskattar att det totalt rör sig om flera miljoner kronor som läggs varje år på fettrelaterade problem. Foto: Hannes Forssell/SVT

Fettet kostar miljoner för bostadsbolagen

Uppdaterad
Publicerad

Fett i avloppsnäten leder varje år till stora kostnader för större bostadsbolag. För två av de större bolagen i Dalarna handlar det om miljonkostnader.

Bara att underhållsspola avloppsnätet för att undvika framtida stopp kostar Tunabyggen runt en miljon kronor årligen. Utöver det tillkommer kostnader som orsakas av akuta stopp och följdkostnader i form av renoveringar som behöver göras efter vattenskador som uppkommit på grund av avloppsstopp.

– Det kostar några miljoner per år som man skulle kunna göra bättre saker för hyresgästerna med, säger Markus Andrén.

”Torka ur stekpannan”

På Kopparstaden i Falun som har ett liknande lägenhetsbestånd, runt 6 000 lägenheter, uppger man att totalkostnaden för att underhålla nätet och ta hand om akuta stopp ligger på runt en miljon kronor årligen.

Hur ska man då göra för att inte bidra till framtida fettproppar?

– Torka ur stekpannan med papper och släng det i soporna, säger Markus Andrén.

Har man mycket fett i pannan går det också att hälla i en mjölkkartong och sedan slänga den bland de brännbara soporna när det har stelnat. En del kommuner erbjuder också så kallade fett-trattar som kan skruvas på PET-flaskor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.