Använder du mycket fett i matlagningen så ska du hälla upp den i en behållare. Det kan vara en mjölkkartong eller liknande. Flera kommuner och bostadsbolag erbjuder också en så kallad fett-tratt, som kan skruvas på en PET-flaska där det flytande fettet sedan kan hällas ner.
Kom ihåg att låta fettet svalna innan du häller upp det. Det fett som är kvar i stekpannan eller kastrullen kan du torka upp med hushållspapper och slänga i komposten.
När kartongen eller PET-flaskan är full så slänger du den bland dina brännbara sopor.
Hör Fredrik Wemming från Falu energi och vatten berätta mer om hur en fett-tratt fungerar i klippet ovan.
Så kan energin från en liter matolja användas
20 minuters varmdusch
900 timmar brinntid av en lågenergilampa
2 mils bilåkande med en modern dieselbil
10 diskningar med diskmaskin
9 dygns drift av ny frys
Källa: Tunabyggen