Fredrik Wemming från Falu energi och vatten visar hur man kan använda en så kallad fett-tratt.

Så räddar du rören – hantera fettet rätt

Uppdaterad
Publicerad

Att ta hand om fettet efter matlagning på rätt sätt kan i förlängningen inte bara leda till färre avloppsstopp. Det kan också ge en smula tillskott i form av energi.

Använder du mycket fett i matlagningen så ska du hälla upp den i en behållare. Det kan vara en mjölkkartong eller liknande. Flera kommuner och bostadsbolag erbjuder också en så kallad fett-tratt, som kan skruvas på en PET-flaska där det flytande fettet sedan kan hällas ner.

Kom ihåg att låta fettet svalna innan du häller upp det. Det fett som är kvar i stekpannan eller kastrullen kan du torka upp med hushållspapper och slänga i komposten.

När kartongen eller PET-flaskan är full så slänger du den bland dina brännbara sopor.

Hör Fredrik Wemming från Falu energi och vatten berätta mer om hur en fett-tratt fungerar i klippet ovan.

Så kan energin från en liter matolja användas

20 minuters varmdusch

900 timmar brinntid av en lågenergilampa

2 mils bilåkande med en modern dieselbil

10 diskningar med diskmaskin

9 dygns drift av ny frys

Källa: Tunabyggen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.