Det hoppas en av de företagare som öppnat asylboenden i Dalarna nu på. I takt med att vi tar emot fler flyktingar så öppnar också fler tillfälliga asylboenden. Hotell och hyreshus köps upp och görs om till boenden för nyanlända flyktingar. Och Migrationsverket betalar. Fjorton företag, med asylboende i Dalarna, som vunnit upphandlingar med Migrationsverket innebär strax över 200 miljoner på ett år.
Ett av de företagen är Nuvida AB som driver Gylle Värdshus i Borlänge. Här finns plats för 172 asylsökande. För varje person betalar Migrationsverket 299 kronor per natt för mat och husrum. Om man räknar med att 80 procent av platserna är fyllda så innebär det drygt 15 miljoner från Migrationsverket på ett år till Nuvida.
– Vi hoppas kunna göra en vinst på 10 %, skriver ägaren i ett sms till SVT Dalarna.
Det skulle i så fall innebära 1,5 miljoner i vinst på ett år.
Resterande 13,5 miljoner kronor går enligt honom till bland annat hyror och mat till de asylsökande, men också till löner för företagets åtta anställda. Gylle värdshus är ett av flera asylboenden som Nuvidas ägare driver.
Enligt Migrationsverket tar företagarna som driver asylboenden en stor affärsmässig risk eftersom avtalen med Migrationsverket är kortsiktiga.
Men trots det är det många nya aktörer som nu ger sig in på marknaden. Borlängeföretaget Swed Craft Powerboats är en av de nya aktörerna. Tidigare sålde företaget båtar och tillbehör men nu driver de också ett asylboende i Fredriksberg. För det boendet får de 313 kronor per person och natt. Det innebär 17,5 miljoner på ett år om 80 procent av platserna är fyllda.
Ägarna till Swedcraft Powerboats skriver i ett mail till SVT Dalarna att det kommer att ta tid att få ordning på fastigheterna i Fredriksberg och minst ett och ett halvt år innan företaget kan gå med vinst. Då hoppas man kunna göra 10-12 procent i vinst.
Oavsett hur det går så kommer vi alltid kunna glädja oss av att ha varit med och hjälpt människor i kris, skriver en av de två ägarna i ett mail.
Margareta Asplund som driver asylboendet Fyra Hästar i Rättvik har varit i branschen i snart två år. Hon öppnade asylboendet för att hon ville göra en humanitär insats och så här kommenterar hon ekonomin i verksamheten:
– Ett företag måste alltid tjäna pengar. Det kostar att driva och det kostar att ha personal. Det är inte fel idag att tjäna pengar, säger hon.
Om era 50 platser är fullbelagda under ett år så innebär det cirka 6 miljoner kronor från Migrationsverket, hur mycket av det skulle du säga är vinst?
– Det kan inte jag säga idag. Det måste jag titta på den dagen jag ska återställa anläggningen till ursprungligt skick för att hyra ut till gäster igen, säger Margareta Asplund.
Så här räknade vi:
Alla uppgifter kommer från Migrationsverket men eftersom det upphandlas nya asylboende hela tiden så ändras antalet företag och boenden därefter.
På en lista från Migrationsverket daterad 9 september uppgavs att 14 företag vunnit upphandlingar om att driva tillfälliga asylboenden i Dalarna. Utifrån listan där det också framgår hur många platser boendena erbjuder och hur mycket pengar de får per person och dygn räknade vi ut att det handlar om strax över 200 miljoner.
När vi sedan tittade närmade på de två företagen Nuvida och Swed craft powerboats valde vi att endast räkna på 80 procents beläggning eftersom Migrationsverkets ursprungstanke var att asylboendena inte ska vara fullbelagda.
Migrationsverket säger nu att beläggningen på asylboendena kommer att bli högre i takt med att fler asylsökande kommer till Sverige. Det innebär alltså att företagen troligtvis kommer att få mer pengar från Migrationsverket än vi har räknat med.
Vi har också valt att räkna på ett år trots att de avtal som sluts endast sträcker sig några månader. Anledningen till det är att Migrationsverket räknar med att det kommer att fortsätta komma många asylsökande under en lång tid framöver.
Jämförelsepris per person x 80 % av antalet tilldelade platser x 365 dagar.