En fjärdedel av allt skräp som slängs på kommunernas återvinningscentraler går att laga och återanvända. – Snacka om slöseri, säger verksamhetskoordinatorn Lillian Lundin Stöt på Naturskyddsföreningen. Foto: TT / Lillian Lundin Stöt

Butiken som inte tar betalt uppmärksammar Miljövänliga veckan

Uppdaterad
Publicerad

Det slängs 1,7 miljoner ton skräp på Sveriges kommuners återvinningscentraler. Men en fjärdedel av allt skrot går faktiskt att rädda och det är något Naturskyddsföreningen vill uppmana till. På bytesbutiken i Skattungbyn jobbar man pengafritt. Som en del i miljövänliga veckan arrangeras en klädbytardag 3 oktober.

I lördags började miljövänliga veckan, anordnad av Naturskyddsföreningen, för att uppmana folk att sluta slänga och börja fixa. Skräpet, skrotet, bråten eller vad man nu kallar det är flera gånger reparerbart. I bytesbutiken i Skattungbyn uppmärksammas detta, och har gjorts så i snart 10 år.

– Det fungerar som en allmän garderob eller ett allmänt förråd, säger Maling Haglund, engagerad i bytesbutiken på Hansénsgården i Skattungbyn.

Den miljövänliga veckan ska motarbeta slit och släng-beteendet som idag fyller de svenska återvinningscentralerna med 425 000 kilo grejer som skulle kunna användas igen.

– Det är fruktansvärda siffror tycker jag, snacka om slöseri, säger Lillian Lundin Stöt verksamhetskoordinator Naturskyddsföreningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.