Cajsa Hagberg från Falu Energi och Vatten berättar varför nya regler införs på återvinningscentralen. Foto: Hannes Forssell/SVT

Stopp för svarta säckar på Faluns och Borlänges återvinningscentraler

Uppdaterad
Publicerad

Snart får den som besöker en återvinningscentral i Falun eller Borlänge inte längre slänga sitt skräp i svarta sopsäckar. Orsaken är att de kommunala energibolagen vill förbättra sopsorteringen.

I stället för mörka säckar vill Falu Energi och Vatten att man använder genomskinliga säckar, så att personal kan se vad man slänger. Tanken är att man sedan ska tömma innehållet i rätt container och slänga påsen bland plastavfallet.

Vid en nyligen genomförd analys så uppskattades att minst 40 procent av det som slängs som brännbart egentligen skulle ha slängts någon annanstans.

– Är det farligt avfall så kan det leda till onödiga utsläpp när det förbränns, säger Cajsa Hagberg på Falu Energi och Vatten.

Bra effekt trots ramaskri

Förbud mot mörka säckar finns redan på flera andra håll i landet. I Hedemora infördes liknande regler vid årsskiftet.

– Det var ju lite ramaskri i början, men vi hade haft en lång informationskampanj innan och var förberedda, säger Johan Söderkvist, avfallsstrateg på Hedemora Energi AB.

Ett drygt halvår senare konstaterar han att nyordningen haft önskad effekt.

– Det har gått över förväntan, sorteringen är bättre nu, säger han.

Exakt när förbud mot svarta sopsäckar införs i Falun är inte klart. I Borlänge gäller det från 1 november.

Personal från Falu Energi och Vatten visar i klippet hur det sorteras i dagsläget – vi träffar också Bernt och Kajsa som tycker till om att förbjuda svarta sopsäckar och tömma ut det man har med sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.