Följ med till den nya återbruksdepån för byggmaterial i Borlänge. Foto: Ann-Louise Julin/SVT

Ny butik för återvunnet byggnadsmaterial i Borlänge

Uppdaterad
Publicerad

Borlänge kommun har nu invigt en butik för begagnat och återvunnet byggnadsmaterial. Ett sätt att minska avfall och se till så att varor som fortfarande går att brukas kommer till användning.

I en rymlig industrilokal på Islingby kommer nu ett tiotal anställda arbeta med att sälja och ta emot begagnat byggnadsmaterial. Ett projekt där Borlänge kommun samarbetat med flera företag och bostadsbolag.

– Om 50 procent av klimatpåverkan och 90 procent av vattenbristen i världen beror på att vi missbrukar resurserna så är det här essensen i hållbarhet och cirkulär ekonomi, säger Lena Lagerstam, ordförande i Borlänge energi.

Dalarna – Klimatet i fokus

Att minska avfallet är ett av kommunens viktigaste mål med den avfallsplan som finns, och tanken med den nya butiken är att man nu kan återanvända fullt användbara byggvaror som i annat fall skulle hamnat på tippen.

Se mer från återbruksdepån i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Klimatet i fokus

Mer i ämnet