Missnöje bland asylsökande i Fredriksberg

Uppdaterad
Publicerad

Det blev dramatiskt i Fredriksberg i natt när asylsökande vägrade lämna bussen och gå in i det boende de blev anvisade.

Flyktingarna kände sig lurade – de trodde de var på väg till en större ort. De säger att de fått besked att de skulle till Hedemora.

– Det är 30 minuters promenad till mataffären, till sjukhuset är det 45 minuter med bil och det finns inga skolor, säger asylsökande Mohammad Khalaf.

Men det finns en skola i Fredriksberg.

– Nej, det tror jag inte. Vi har inte sett någon, säger Mohammad Khalaf.

Enligt Kristina Pamryd Karlsson på Migrationsverkets enhet i Hedemora så fick de asylsökande information om att de skulle till Migrationsverkets enhet i Hedemora och de trodde då att det var i Hedemora de skulle bo.

– Där kanske Migrationsverket måste bli bättre på att precisera, eller inte precisera, och skriva att det är till Dalarna man ska, säger hon och fortsätter:

– De tycker att de är nånstans där det inte finns affärer, men de har ju inte hunnit se Fredriksberg än heller.

Olika standard

Många av de asylsökande har reagerat på att det är olika standard på de olika boendena i Fredriksberg.

– Jag såg den nya byggnaden där nykomlingarna får bo. De har allt i sina rum. De har TV-apparater och i våra rum kan man bara sova, säger asylsökande Muhamed Ziad Raee Al-balha.

– Jag har berättat vad som gäller. Vi ska ge dem tak över huvudet och mat och det är det här de har att välja på, säger Kristina Pamryd Karlsson vid Migrationsverket.

Inget vatten

I ett av husen har det tidvis inte funnits vatten i kranarna. Asylsökande Muhamed Abd Al-rahman säger att det varken kallt eller varmt vatten.

– Det finns vatten i duschen ibland, så där duschar och dricker vi. Det finns ingen service, säger han.

– Det finns möjlighet att dricka vatten i alla lägenheter. Om det saknades så är det förmodligen något fel som vi kommer att titta på, säger Sandra Christiansen, boendeansvarig för boendet Annefors.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Asylsökanden i Fredriksberg

Mer i ämnet