Mobilen bakom många trafikolyckor

Uppdaterad
Publicerad

Använder du mobilen samtidigt som du går eller cyklar? Då lever du farligt.

Ny statistik visar att de flesta olyckor som beror på bristande uppmärksamhet bland fotgängare och cyklister kan kopplas till mobiltelefonanvändande.

Ett öga på mobilen

Det är bara att gå ut på stan för att se att många tittar mer på mobilen än omgivningen.

Min mobil

– Jag kollar efter en adress , säger Maher Albedewi med telefonen i högsta hugg.

Men är du inte rädd att det ska hända något när du går?

– Nej, jag har ett öga på mobilen och ett på telefonen, säger Maher.

Läs mer: ”De bara knallar rakt ut i gatan”

Ligger bakom 85 procent av olyckorna

Men det här beteendet kan leda till olyckor. SVT har begärt ut statistik från transportstyrelsen och när det gäller olyckor där fotgängare och cyklister skadas för att de distraheras så är mobiltelefonen inblandad i över 85 procent av olyckorna

Det mest allvarliga och vanliga är att de blir påkörda av motorfordon. Näst intill lika vanligt att de går in i stolpar eller ramlar omkull. Det händer även att de orsakar olyckor genom att andra får väja eller bromsa.

Skit i att svara

– Vi använder telefonen i alla lägen. Vet nästan ingen situation där vi idag lägger telefonen åt sidan, vi svarar i telefon tom i hög hastighet i en nedförsbacke, säger Tomas Fredlund som är analytiker på Transportstyrelsen och vars råd i ett sådant läge kort och gott är:

 – Skit i att svara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Min mobil

Mer i ämnet