Peter Egardt (S), kommunalråd i Älvdalens kommun. Foto: SVT Arkiv

Moderaterna i Älvdalen kräver kommunalrådets avgång

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna i Älvdalen anser att kommunen slösat bort 15 miljoner kronor på grund av bristande upphandling från kommunstyrelsens ordförande, Peter Egardt (S). Nu kräver de hans avgång. ”Läget var extremt”, menar Peter Egardt .

Peter Egardt (S), kommunalråd i Älvdalens kommun, tecknade i december 2015 ett hyreskontrakt för ensamkommande flyktingbarn, i syfte att bemöta det stora behovet av asylboenden i kommunen. Hyran låg på fyra miljoner kronor om året och kontraktet tecknades för fem år framåt, totalt 20 miljoner kronor.

Affären genomfördes snabbt och ärendet passerade då inte heller kommunstyrelsens bord, så att de kunde fatta något beslut i ärendet.

– Visst hade det varit rätt väg att gå genom kommunstyrelsen, men vi hade ett akut behov av lokaler, säger Egardt om kritiken. 

Kräver hans avgång

Moderaterna anser nu att Egardts sätt att gå förbi kommunstyrelsen är anledning att kräva hans avgång.

– Vi anser att det här är resursslöseri med skattemedel i en så liten kommun, och då finns det inga marginaler att göra den här typen av misstag. Vi har en kommun som har det tillräckligt svårt med att få skola, vård och omsorg till alla medborgare att gå runt utan onödiga utgifter, säger Nils-Åke Norman.

Omdömeslöst och oförsiktigt

Enligt Moderaterna i Älvdalen har hyreskontraktet på 20 miljoner kronor kostat kommuninvånarna 15 miljoner kronor mer än vad det borde ha gjort. Egardt borde ha diskuterat affären med kommunstyrelsen innan beslutet togs, menar partiet.

– Vi anser att Peter Egardts oförsiktiga och omdömeslösa handlingar gör att han bör avgå, säger partiet genom Moderaternas ordförande Nils-Åke Norman.

Moderaterna är även kritiska till att kontraktet inte har någon uppsägningstid och menar att Peter Egardt fört medborgarna bakom ljuset.

”Läget var extremt”

Peter Egardt (S) däremot anser sig fortfarande ha förtroende från sitt egna parti, och har inga planer på att avgå.

– Jag fick en övervägande majoritet när beslutet om ekonomisk ansvarsfrihet klubbades igenom på kommunfullmäktige nyligen, så det tolkar jag som att jag fortfarande har förtroende på min post som kommunalråd, säger Egardt när SVT Nyheter når honom.

Kan du förstå att Moderaterna tycker att du slarvat?

– Absolut, det säger jag ingenting om. Jag hade säkert gjort likadant, det tillhör det politiska spelet. Men jag har medgett att hela situationen var kaotisk och läget med flyktingströmmarna till Älvdalen var extremt under 2015, säger Egardt. 

Överklagat till Förvaltningsrätten

Peter Egardt berättar att de tecknade kontraktet för att ha beredskap och han anser att de gjorde det de skulle just då.

– Det är lätt att vara efterklok och hela hanteringen gick lite för fort. Men vi hade ett problem att lösa så snabbt som möjligt. Pressen på oss var hög.

Peter Egardt (S) har fått en anmärkning från kommunens revisorer angående det inträffade. Vad som nu ska hända med det påskrivna kontraktet för boendet för ensamkommande flyktingar på Dalgatan i Älvdalen är oklart, då en ledamot för Centerpartiet lämnat in en överklagan till förvaltningsrätten. Men än så länge bedriver boendet verksamheten som vanligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.