Moderaterna: ”Väljarna vill ha en ny politik, det är helt klart”

Uppdaterad
Publicerad

Alliansen får inte egen majoritet i landstinget, men Ulf Berg (M) är nöjd och planerar att hålla ihop alliansen tillsammans med Dalarnas sjukvårdspart och Centerpartiet.

När alla röster i landstingsvalet har räknats har allianspartierna tillsammans med Dalarnas sjukvårdsparti 48,1 procent av väljarnas röster medan de rödgröna partierna med Socialdemokraterna i spetsen backat till 39,2 procent.

Moderaten Ulf Berg är nöjd med valresultatet när SVT Dalarna pratar med honom på måndagsmorgonen.

– Hade det här varit riksdagen hade Barke redan avgått, som jag ser det, säger han och fortsätter:

– Vi ska vara jättenöjda med att nästan få egen majoritet. Vi har stått emot riksraset så vi ska vara väldigt nöjda. Jag ska ha en sittning med Sofia Jarl. Om vi håller ihop så är vi betydligt större än de andra och ska de rösta ner oss så är de beroende av SD. Jag ska inte vara för tvärsäker, men väljarna vill ha en ny politik, det är ju helt klart, säger han.

Öppnar för samarbete med MP

Ulf Berg (M) öppnar också för ett eventuellt samarbete med Miljöpartiet.

– Jag har tidigare sagt att jag kan tänka mig att samarbeta med MP, men jag har uppfattat det rätt kyligt från deras sida. Då skulle vi få egen majoritet, men vi har inte pratat efter valet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.