Miljöpartiet: ”Jag är ledsen att vi inte fått mer förtroende”

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiets Mursal Isa är besviken över resultatet i landstingsvalet. ”Vi hade förväntat oss ett fortsatt rödgrönt styre”, säger han. Nu lutar det istället åt maktskifte.

Allianspartierna tillsammans med Dalarnas sjukvårdsparti får 48,1 procent av väljarnas röster i landstingsvalet medan de rödgröna partierna med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har backat till 39,2 procent.

”Jag är ledsen att vi inte fått mer förtroende”

Mursal Isa (MP) är besviken på måndagsmorgonen.

– Jag är ledsen att vi inte fått mer förtroende från väljarna och att vi har tappat ett mandat, men samtidigt har vi klarat av att vara kvar. Förlusten är större i våra grannlän. Det är en lättnadens suck, samtidigt som det är ett tråkigt resultat, säger han och fortsätter.

– Vi har kanske varit dåliga på att kommunicera det vi åstadkommit utåt. Jag hoppas vi inte tappar fler mandat under slutsammanräkningen.

Moderaterna öppna för samarbete med MP

Ulf Berg (M) har öppnat för ett samarbete med just Miljöpartiet för att kunna få egen majoritet tillsammans med alliansen och Dalarnas sjukvårdsparti.

– Vi hade förväntat oss ett fortsatt rödgrönt styre, men både vi och S har tappat. Jag har inte träffat mina kollegor än, men vi kommer att prata och så får vi se vilka förutsättningar som finns, säger Mursal Isa och fortsätter:

– Jag har varit jättetydlig med att jag inte vill samarbeta med Moderaterna under valrörelsen, jag vill hellre se ett fortsatt rödgrönt samarbete och vi får i första hand se vad vi kan göra. Men det är ju inte jag som avgör. Det blir ett samtal i partiet, jag vill inte föregå partiets slutsats, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.