Visa alla (2)

Nytt politiskt läge i landstinget – lutar åt maktskifte

Publicerad

Socialdemokraterna backar medan Sverigedemokraterna och allianspartier går stärkta ur valet. Nu väntar ett nytt politiskt läge i det landsting som styrts av Socialdemokraterna i 92 år.

Att driva frågan om att öppna Mora BB tycks ha lönat sig inför valet – både Kristdemokraterna och Dalarnas sjukvårdsparti går starkt framåt.

När alla valdistrikt räknats har allianspartierna tillsammans med Dalarnas sjukvårdsparti 48 procent av väljarnas röster medan de rödgröna partierna med Socialdemokraterna i spetsen backat till 39,2 procent.

Sverigedemokraterna går framåt i landstingsvalet och ser nu ut att landa på 12,1 procent. Det innebär att de blir vågmästare om inga blocköverskridande överenskommelser görs.

Centerpartiet håller sig till alliansen

Den nuvarande mandatperioden har de rödgröna partierna styrt landstinget Dalarna med stöd av Centerpartiet. Skulle centern fortsätta att stödja de rödgröna ser de ut att kunna fortsätta sitt styre. Men Centerpartiet tycks nu hålla fast vid det man sagt under valrörelsen, att de håller sig till ett samarbete med alliansen.

Moderaterna uppger på måndagen att man är redo att ta över och att det är tydligt att väljarna vill ha en ny politik. Socialdemokraterna ger däremot inga tydliga besked, utan säger att siffrorna ska analyseras och att partiet efter det återkommer med besked.

Här ser du mandatfördelningen för Landstinget Dalarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer