Socialdemokraterna: ”Vi ska analysera, sedan återkomma”

Publicerad

Det ser ut att kunna bli nytt styre i Landstinget Dalarna efter 92 år av socialdemokratiskt styre. Nu ska resultatet analyseras innan nuvarande landstingsrådet Gunnar Barke (S) vill uttala sig ytterligare.

Socialdemokraterna backar medan Sverigedemokraterna och allianspartier går stärkta ur landstingsvalet. Nu väntar ett nytt politiskt läge i det landsting som styrts av Socialdemokraterna i 92 år.

Nuvarande landstingsrådet Gunnar Barke (S), har inga tydliga besked under måndagen.

– Vi måste analysera det här resultatet. Jag kan konstatera att vi fortfarande har ett parti som har sina rötter i främlingsfientlighet och rasism som är vågmästare även i landstinget. Det kan jag konstatera. Hanteringen av vårt eget resultat det återkommer vi till inom kort, definitivt innan den 15 oktober, säger han.

Alliansen väntar sig maktskifte

Moderaternas Ulf Berg säger till SVT Dalarna under måndagsmorgonen att han väntar sig ett maktskifte.

– Väljarna vill ha en ny politik, det är helt klart. hade det härvarit riksdagen hade Barke redan avgått, säger han.

Med Barke ger inga tydliga besked:

Är det inte rimligt att du avgår och ger plats för ett annat styre?

– Det fungerar ju så i alla landsting att vid första fullmäktige efter valet ska ny styrelse och nya landstingsråd och oppositionsråd väljas. I vårt fall är det den 15 oktober som det sker. Det här valresultatet kommer vi internt i partiet att analysera, sedan kommer vi meddela hur vi förhåller oss till det och hur vi går vidare.

Men du kan medge att det kan vara så att 92 år av socialdemokratiskt styre i landstinget är över?

– Jag säger det igen, jag gör inga ytterligare kommentarer kring det. Vi kommer att göra det när vi tagit ställning till hur vi går vidare efter att vi analyserat vårt eget resultat i det här valet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.