Mohammed ville inte gå av bussen i Fredriksberg – nu vill han bo där

Publicerad

I höstas blev det uppståndelse när asylsökande inte ville kliva av Migrationsverkets buss i Fredriksberg. Nu är läget annorlunda.

Den 17 september i fjol blev det en viss uppståndelse när asylsökande inte ville kliva av Migrationsverkets buss i Fredriksberg.

– Det fanns ingen skola där och det var alldeles för långt till stan, sa Mohammed Khalaf som hade trott att bussen skulle till Hedemora.

Efter att ha fått veta att det visst fanns skola på orten och även annan samhällsservice klev till slut Mohammed av bussen och det visade sig att han kom att tycka om lugnet på den gamla bruksorten.

Kanske blir Fredriksbergsbo

Nu åtta månader efter ankomsten kan han även tänka sig att bli Fredriksbergsbo när uppehållstillståndet kommer.

– Jag kommer att bli kvar här. När jag får uppehållstillstånd ska jag skaffa en bil så jag kan åka och komma när jag vill, säger han och konstaterar att bussförbindelsen till Ludvika inte ger så många möjligheter till kvällsaktiviteter eftersom sista bussen når Fredriksberg redan 15:40.

Många väntar på besked

Kanske får han vänta i ytterligare ett halvår på Migrationsverkets beslut.

– Alla vill arbeta, hitta jobb och försörja sig. Så många blir stressade av att bara gå och vänta, säger Mohammed Khalaf.

Asylprocessen

Visa

Idag tar asylprocessen 15 månader.

I Dalarna väntar ca 7318 personer på besked och i hela riket är det ca 170.000 personer som väntar.

Ludvika är, med omkring 1295 asylsökande, den kommun i Dalarna som har flest asylsökande inom kommungränsen.

Källa: Migrationsverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna - Flyktingar i Dalarna

Mer i ämnet