Foto: SVT

Mora kommun erbjuder sig att köpa ishallen

Publicerad

Vid ett eventuellt köp kommer kommunen dessutom omgående att investera 14 miljoner i hallen då den är i akut behov av renovering.

För att kommunen ska kunna genomföra affären krävs att samtliga långivare accepterar att skriva ner sina skulder med 90%.

Inför dagens beslut i kommunstyrelsen har samtliga fodringsägare utom en godkänt uppgörelsen.

Mora IK har varit nära att knäckas ekonomiskt av sin dåliga ekonomi och den eftersatta arenaunderhållet är orsaken.
Den gamla arenan byggdes 1967 och sedan många år tillbaka har underhållet av ishallet varit eftersatt.

– Jag uppskattar att arenan skulle behöva renoveras för mellan 20 och 30 miljoner kronor och det klarar inte vi, säger Mora IK:s klubbdirektör Peter Hermodsson till SVT Gävledala.

Arenan ägdes tidigare av Mora kommun, men i samband med att Mora IK gick upp i Elitserien 2004 fick klubben ta över hallen för en krona. I samband med det rustades hallen för att kunna klara kraven för spel i Elitserien.

-Jag har nu gått till Mora Kommun och bett att de ska köpa tillbaka arenan av oss för ett rimligt belopp, säg 12 miljoner kronor. Om kommunen inte går med på det tvingas fastighetsbolaget i konkurs och då dras också klubben med.

Under måndagen diskuterade politikerna i kommunstyrelsen begäran från Mora IK och ett definitivt beslut kommer att fattas av kommunfullmäktige den 15 april.

– Vi har verkligen skött klubbens ekonomi på ett utmärkt sätt, men då underhållet är så eftersatt så går det inte längre. Systemen fungerar inte som de ska. Fyra gånger har de lagt av och vi har bland annat haft ammoniakläckage, säger Peter Hermodsson.

Borde ni inte ha sett det här för länge sedan?

– Det har jag ingen uppfattning om. Jag har inte haft det här uppdraget så länge. Mitt uppdrag har varit att lyfta på varje sten för att få det här att fungera. Och nu fungerar det inte längre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna - Mora IK

Mer i ämnet