Mora startar resursskola för barn med särskilda behov

Uppdaterad
Publicerad

För barn som inte har behörighet till särskolan men ändå har särskilda behov, till exempel autism eller adhd, kan det vara svårt att hantera ett klassrum med många elever och stökiga miljöer.

Det är för sådana barn som Mora planerar att starta en resursskola till hösten.

– Ganska många kommuner i landet har famlat i hur man ska lyckas bygga upp bra skolverksamheter för den här gruppen elever. Vi har haft svårt att hålla samma kompetens i alla skolor. Nu flyttar vi de resurser vi har och kan samla spetskompetensen och anpassa lokalerna, säger Inga-Lena Spansk, skolchef i Mora.

Tanken är att resursskolan ska starta med 10 elever, men lokalerna ska kunna rymma 30 elever.

Kritiserar satsningen

Men föräldrar riktar nu kritik mot satsningen, en av dem är Helena Thorslund Gallacher.

– Jag har fått förhandsbesked om att jag kan ansöka om en plats för min son i den här skolan, det är jättebra. Samtidigt vill jag veta vad som är allternativet. Många elever som går i särskild undervisningsgrupp idag kommer inte att få plats i den nya resursskolan. Vad händer med dem?

I klippet ovan svarar Moras skolchef Inga-Lena Spansk på kritiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.