Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kommunalrådet Anna Hed (C) om hur aktuellt det är med kärnkraft i Mora. Foto: Arkivbild, Gunilla Wikström/SVT

Mora kommun om lagförslaget om kärnkraft: ”Tunt underlag”

Uppdaterad
Publicerad

Undermåligt faktaunderlag och ofullständig beskrivning av konsekvenser. Så ser Mora kommun på förslaget till de lagändringar som ska underlätta för nybyggnad av kärnkraft.   

Mora är en av 32 kommuner i Sverige som har fått en inbjudan att svara på en remiss om förslag till ändrade lagar och bestämmelser för kärnkraft. Kommunen är i grunden positiv till förslaget om ändringar i miljöbalken och lagen om kärnteknisk verksamhet.  

Tar inte upp konsekvenser

Men kommunen anser att lagförslaget är ofullständigt, eftersom det inte tar upp konsekvenserna för de berörda kommunernas verksamhet inom räddningstjänst, beredskap, totalförsvar och säkerhet. I remissvaret skriver Mora kommun att det behöver utvecklas i det kommande arbetet med lagändringarna.   

– Skulle det bli aktuellt för Moras del så ska ju alla våra grannkommuner bli involverade, men vi har en lång väg dit, det är många saker som ska hanteras, säger Anna Hed centerpartistiskt kommunalråd i Mora. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.