Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Åsikterna om kollektivtrafik för tio kronor går isär mellan Patrik Liljeglöd (V) och Abbe Ronsten (S). Foto: Torbjörn Påhlman/SVT

Förslag om kollektivtrafik för tio kronor om dagen i Dalarna – röstades ner

Publicerad

Tio kronor om dagen för att åka kollektivt i Dalarna – det vill Vänsterpartiet driva igenom. Men förslaget slogs ner i regionfullmäktige.

– Det kommer inte räcka och täcka de kostnader vi har, säger regionrådet Abbe Ronsten (S).

Varje månad gör kollektivtrafiken i Dalarna ett underskott på drygt tio miljoner kronor, vilket gör resandet till ett av Region Dalarnas ekonomiska bekymmer. ”Att få fler att åka kollektivt är en nyckel för att lyckas”, skriver regionen i sin nu antagna flerårsplan.

– Inom kort väntas Dalatrafik presentera en ny zon- och prisstrategi, säger regionrådet Abbe Ronsten (S).

Region Dalarna

Vänsterpartiet har föreslagit i en motion att Region Dalarna borde sälja månadskort som kostar tio kronor per dag för att öka buss- och tågåkandet och få in mer pengar. Pengarna skulle i sin tur användas till mer kollektivtrafik i länet.

Inspirerats av Tyskland

Men motionen avslogs i regionfullmäktige. Vänsterpartiet har inspirerats av kostnadsmodeller från bland annat Wien och Tyskland men flera ledamöter tyckte att det inte går att jämföra trafikförhållandena i storstäderna med de som råder i glesbygdslänet Dalarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Region Dalarna

Mer i ämnet