Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Mörka moln hopar sig” – hör regionrådet om det ekonomiska läget och att slopa HVO för vanlig diesel. Foto: SVT

Tufft ekonomiskt läge för Region Dalarna – överväger kollektivtrafik på diesel istället för HVO

Uppdaterad
Publicerad

När tuffare ekonomiska tider nu väntar för Region Dalarna överväger politiker från både majoriteten och oppositionen att slopa biodrivmedlet HVO i kollektivtrafiken och gå tillbaka till diesel. En lösning som skulle innebära ekonomiska besparingar men ökade utsläpp av koldioxid.

– Vi kanske måste ta ett beslut som inte går helt i samma riktning som klimatet, säger regionrådet Ulf Berg (M).

Region Dalarna är i likhet med landets kommuner och övriga regioner starkt påverkad av den ökande inflationen som bland annat leder till högre kostnader för pensioner när de ska värdesäkras. Det och annat gör att nästa års ekonomi läge väntas bli betydligt svårare än vad man tidigare räknat med.

– Inflationen leder till kraftigt ökade pensionskostnader för 2023 och 2024 och samtidigt väntas minskade skatteintäkter till följd av att befolkningen blir äldre, säger Tobias Dahlström, regionens ekonomidirektör.

Regionvalet 2022 Dalarna

Överskott nu men läget försämras

Enligt ekonomidirektören är regionens ekonomiska situation stark i år med ett överskott på cirka 400 miljoner kronor, inklusive de finansiella placeringarna som i år har ett minusresultat. Men det ekonomiska läget för nästa år och framåt väntas bli betydligt kärvare.

Diesel istället för HVO

Regionens kollektivtrafik visar just nu ett underskott på 120 miljoner kronor – bland annat på grund av ökade bränslepriser. För att möta de tuffare tiderna pågår nu diskussioner om att se över möjligheten att få entreprenörer att köra på ren diesel igen, istället för på HVO som det ska vara enligt dagens avtal.

I klippet ovan: ”Mörka moln hopar sig” – hör regionrådet om det ekonomiska läget som väntar och hur han resonerar kring att slopa HVO för vanlig diesel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regionvalet 2022 Dalarna

Mer i ämnet