Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marie Larsson, tf fastighetschef inom Region Örebro län, är oroad över läget och tveksam till om den redan uppräknade budgeten kommer hålla. Foto: TT/SVT

Miljonsmällar för regioner när elpriserna går i höjden

Uppdaterad
Publicerad

Flera regioner har hittills i år märkt av kraftigt ökade elpriser och fått skriva upp sina prognoser för nästa år. Det visar en kartläggning som SVT har gjort. I Örebro har notan hittills i år stigit med 18 miljoner – trots att man till stor del har bundna avtal.

Region Örebro län har ett bundet pris för 76 procent av sin el, men prisförändringarna på den sista fjärdedelen ger ändå en rejäl fördyring på 18 miljoner kronor, förklarar tillförordnade fastighetschefen Marie Larsson (se video).

Och Örebro är långt ifrån ensamma. Region Skåne ser en fördubbling av priserna och Östergötland och Kalmar rapporterar ökningar kring 50 procent.

Bland de övriga:

  • Blekinge 23,7 procent.
  • Kronoberg 21 procent.
  • Uppsala 22 procent.
  • Gävleborg 15 procent.
  • Dalarna 10 procent.

Och både Kalmar och Västernorrland ser risk för mer än fördubblade kostnader nästa år.

”För året 2023 är prognosen att elkostnaden kommer öka med 250 % vid gällande marknadspris aug 2022” skriver Stefan Westblom, energistrateg vid Region Kalmar Län.

Det finns dock undantag. Region Stockholm förväntar sig inte någon ökning av kostnaderna för sina fastigheter, eftersom förvaltaren upphandlat all el redan för ett år sedan.

Länsstyrelserna mindre drabbade

SVT har också frågat landets länsstyrelser om deras elnotor. Kostnaderna ligger generellt på lägre nivåer än för regionerna, och effekterna är också mindre, i synnerhet för de som har elen inbakad i ett hyresavtal.

Men vissa har drabbats tydligt. Länsstyrelsen i Skåne har ett rörligt elavtal och har från och med augusti sett en prisökning på 500 procent jämfört med året innan.

I Södermanland mer än fördubblades elnotan för augusti – från ungefär 30 000 de gångna åren till 73 500 i år.

I Örebro har man sett en ökning på 66 procent av kostnaden jämfört med föregående år. Ekonomichefen Kristian Hagberg påpekar dock att 2021 var ett pandemiår som kan ha inneburit lägre förbrukning än normalt på grund av mycket hemarbete.

Gotland ser en motsvarande ökning på 51 procent och Uppsala 42 procent – men även där betonar man den möjliga pandemieffekten.

Några regioner och länsstyrelser uppger att man ännu inte analyserat siffrorna, eller har ännu inte besvarat SVT:s frågor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.