MSB om jämställdheten inom räddningstjänsten: ”En mansdominerad kultur”

Uppdaterad
Publicerad

Endast fem procent av Dalarnas heltidsbrandmän är kvinnor. Trots påtryckningar från den statliga myndigheten MSB om ökad jämställdhet och mångfall så går utvecklingen sakta.

– Vi måste bli bättre på att spegla befolkningen, ha olika kunskaper och kompetens. Allt för att kunna hjälpa på bästa möjliga sätt, säger Patrik Perbeck, enhetschef på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap arbetar idag med att stötta de kommunala räddningstjänsterna, hur man anställer och bemannar stationerna.

– Det är ju ingen hemlighet att det inom räddningstjänsten sedan lång tid tillbaka råder en mansdominerad kultur, det försöker alla räddningstjänster jobba med, men på olika sätt, berättar Perbeck.

– Vi måste bryta det och ha en mer välkomnande och inkluderade arbetsmiljö där vi tar nytta av olikheterna.

Rikssiffran för antalet heltidsanställda kvinnor inom räddningstjänsten är sex procent. I Dalarna är motsvarande siffra fem procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.